Árpádhalmi Iskolások látogattak hozzánkMúzeumpedagógiai foglalkozásra érkeztek Árpádhalmáról a Rózsa Ferenc Általános Iskola diákjai az orosházi Múzeumba 2019. december 14-én. A gyerekeket Józó Tamásné intézményvezető, múzeumpedagógus fogadta, aki gyakorlottan vezette be őket a gyertyakészítés rejtelmeibe.

A gyerekek először tematikus tárlatvezetés mellett a Múzeum emeletén látható kiállítást nézték végig, aminek során beleélhették magukat a régi idők hangulatába, amikor még gyertyával illetve petróleumlámpával világítottak.

A történelmi áttekintés után a gyertyák alkotóelemeiről – a természetben való előfordulásuktól kezdve a kezelésükön át az egyes anyagok hatásáig – mindenről szó esett. A gyerekek nagyon ügyesek voltak és örömmel vizsgálgatták a gyertyabelet a paraffint a gyertyakészítés különböző fázisait bemutató – előre elkészített – mintákat.

Miután a diákok megtanulták a szabályokat amelyek elengedhetetlenek a biztonságos gyertyakészítéshez (mivel forró anyaggal dolgoznak többen is egyszerre) és a megfelelő mozdulatokat, végre elkezdődhetett a valódi munka.

Gyertyákat készítenek az Árpádhalmi iskolások a Múzeumban.

Természetesen minden gondos odafigyelés mellett zajlott és a gyerekek izgatottan, de fegyelmezetten dolgoztak.

Gyertyákat készítenek az Árpádhalmi iskolások a Múzeumban.

Szépen mindenki sorra került és az ügyes kezek munkája nyomán igazán szép gyertyák készültek.

Gyertyákat készítenek az Árpádhalmi iskolások a Múzeumban.

A gyerekeket kísérő tanárok türelmesen kivárták amíg mindenki elkészült a saját gyertyájával de aztán ők is belevetették magukat a munkába legalább olyan izgatottan, mint a kis diákok.

A tanárok is kipróbálták magukat.

A gyertyagyártás után nagy meglepetésre adventikoszorú-készítéssel folytatódott a foglalkozás, ami talán még izgalmasabb volt.

Ez sem volt veszélytelen, mert a koszorúkra forró műanyagragasztó-pisztollyal erősítették fel a változatos, finom illatú – és színű, gyönyörű díszeket, amik között szárított virágok, növények, fahéj és egyéb díszítőkellékek voltak.

A saját készítésű gyertyákat és adventi koszorúkat örömmel vitték haza a gyerekek 🙂