Akcse, mangir, beslik…

Oszmán-török pénzek régészeti gyűjteményünkben. Rejtő Jenő örökbecsű regényében hangzik el az alábbi párbeszéd a kalandor és a sziget nagy tudású uralkodója között:

– Ide hallgass, király. A szomszéd Bali-szigetről regényeket írtak, és azóta a bennszülöttek gazdagok. Miért ne utánozhatnád ezt a példát?

– Nem tudok regényeket írni, és a népemnél sem vettem észre ilyesmit.

Szilágyi Mihály munka közben. Fotó: Rózsa Zoltán.

– A regényt más írná, és te meggazdagodnál… Tudod te, mi az a reklám?

– Még nem ettem.

Nalaya királyhoz hasonlatosnak éreztem magam minap múzeumunkban, amikor Szilágyi Mihály járt nálunk a gyűjteményünkben lévő török kori pénzek meghatározása céljából…

Mint arról már többször is beszámoltunk, intézményünk nagyon komoly, fémkeresőzésből származó leletanyaggal rendelkezik. Ennek, a lassan 20.000 darabszámot meghaladó gyűjteménynek legjelentősebb részét érmék teszik ki, melyek legfőképp a középkor későbbi századaira datálhatóak.

Ennek a nagy gyűjteménynek egy kicsi részét képezik a jelentősebb későközépkori települések területén talált oszmán-török pénzek. Nagy munkával ki is válogattuk az összeset, azaz 53 darabot.
A birtokunkban lévő egyéb pénzekkel általában elboldogulunk, de a török pénzekkel sehogy… tudni kellene törökül, ismerni kellene az arab írásjeleket ahhoz, hogy biztonsággal be tudjuk azonosítani a sokszor félrevert darabokat.

Megismerkedtünk Szilágyi Mihállyal, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének tiszteletbeli főtitkárával, aki egyedüli módon van képben az iszlám pénzverést illetően Magyarországon, több mint 40 éves tapasztalata révén.
Eljött hozzánk, és meghatározta török-kori pénzeinket.

Szilágyi Mihály és hallgatósága. Fotó: Rózsa Zoltán.

Közben mesélt, és mesélt, térben és időben szárnyalva… az Ezeregyéjszaka világában találtuk magunkat. Sorra nyíltak olyan ajtók, melyek teljesen ismeretlen terekbe vezettek bennünket, egészen addig, míg minden kapaszkodót el nem veszítettünk… nagyon sokat tanultunk.
Bizonyságul csatoljuk az egyik érem fotóját, amit Kerekes György készített el.

A feladvány.

Egyúttal játékra is hívjuk a nyájas olvasót: aki kitalálja, milyen érme és kinek a verete látható a képen, az ajándékot érdemel! A megfejtéseket facebook oldalunkra várjuk!