Idegenlégiósok bevetésen – Fémkeresőseink Bács-Kiskun megyében

A bajai Türr István múzeum meghívására vett részt egy szétszántott éremkincs magjának lokalizálásán és feltárásán múzeumunk két civil segítője, Zsikai Rajmund Péter és Zsikai Rajmund Péterné. Péter egy korábbi együttműködés keretén belül segített a tavasszal előkerült középkori érmék meghatározásában, míg most a régészeti feltáráson tevékenykedett feleségével.

Az éremkincset Dömötör József és Szabó Zsolt, a bajai múzeum szerződéses fémkeresősei találták még a tavasszal, de feltárásra csak most nyílt lehetőség, Pap Evelin régész vezetésével. Az ásatáson két szelvényt nyitottak, és bár az éremkincs magja nem került elő, de a munka eredményes volt: az összességében kétszáz körüli darabszám mellett a baráti szálak erősödését is fontosnak tartjuk kiemelni!

Zsikai Rajmund Péter (NGyTM), Dömötör József (TIM), Szabó Zsolt (TIM) és Máté Tamás (JPM) a bajai Türr István Múzeum mentőfeltárásán
Fotó: Pap Evelin

 

Az ásatás befejezése után elvitték kollégáinkat egy másik lelőhelyre, ahol korábban 22 darab kelta drachma jött elő, de már hosszú ideje semmi sem. Csapatunk hölgy tagja azonban lelt egy csodaszép kelta érmécskét, így ezzel 23-ra nőtt az ott talált kelta érmék száma.

Zsikai Rajmund Péterné (NGyTM) a kelta érmével
Fotó: Dömötör József