Állatalakos ezüst gyűrű a messze földön híres orosházi temető 800 éves sírjából

Nagy port kavart annak idején az egyik orosházi homokbányában lévő Árpád-kori temető feltárása. Akik emlékeznek, tudhatják: rohammunkában, civil segítséggel sikerült meglehetősen rövid idő alatt mintegy 150 temetkezést feltárni. A jelentős temető és leletanyagának feldolgozása azóta is folyamatos, az ősztől nagyobb sebességre kapcsolunk!

Az Orosházán feltárt temető önmagában is rendkívül érdekes, hiszen tudomásunk szerint ez az egyetlen ismert, Árpád-kori muszlim sírmező a Kárpát-medencében. Az összességében 180, eddig megismert temetkezés mindegyike padmalyos kialakítású volt: majdnem minden esetben a déli oldalfal alá mélyesztett, lépcsővel mélyülő padmalyba temették az elhunytat. 10-11. századi temetőinkben elszórva ugyan előfordulnak ilyen temetkezések, de 12-13. századból eddig egyetlen hasonló rítus szerint eltemetettről sincs ismeretünk.

Az állatalakos ezüst gyűrű ismét régi fényében tündököl – a képen Rózsáné Feldmann Natália tisztítja a tárgyat
Fotó: Kiss-Bíró Gyöngyvér

A sírok a kor keresztény szokásaihoz mérten is rendkívül leletszegények voltak, hiszen összesen három darab tárgy került elő belőlük. Egy üvegpasztagyöngy, egy bronzkarika nem sokat segít a temető korszakolását illetően,

de egy csodálatos ezüst gyűrű is birtokunkba került, melyet biztonsággal tudunk keltezni a 12. századra.

A folyamatos feltáró és kutató munkának köszönhetően szerencsére nagy mennyiségű és szép leletanyag kerül intézményünk birtokába. Ezek közül a tárgyak közül mindig azokat vesszük elő, melyek valamilyen ok miatt aktuálisak számunkra. A képen is látszik, bő 800 év kozmetikája nem egy perces feladat; türelem és szakavatott kezek szükségesek ahhoz, hogy a tárgyak újból régi fényükben ragyoghassanak! De mint látható, megéri.