Fémet kerestek, könyvet kaptak – megleptük fémkeresőseinket

Semmit nem tudtak arról, hogy könyv készül róluk. Több mint 17 ezer fémtárgyat találtak az elmúlt években, amit nem hazavittek, hanem behoztak a múzeumba. Így vált közkinccsé sok felbecsülhetetlen értékű tárgy és információ.

Múzeumunk közösségépítő tevékenységei közül vitathatatlanul legízletesebb a régészeti lelőhelyeken folytatott fémkeresős munkálatok gyümölcse. A kölcsönös partnerségen, bizalmon alapuló együttműködésnek köszönhetően a kilenc civil segítő már több, mint 17 ezer darab tárgyat adott be gyűjteményünkbe. Már a mennyiség is elgondolkodtató, de az összefogás, a közös cél felismerése, és annak elérése példaértékű.

Mi, a múzeum munkatársai kiválasztottunk 40 tárgyat eme hatalmas mennyiségből, és azokat a szakma neves képviselőinek adtuk, publikálásra. Elmondtuk nekik, mit szeretnénk üzenni:

rajtunk keresztül a szakma tiszteleg az orosházi, és egyben a magyar múzeumbarát fémkeresős közösség munkája előtt!

A könyv elkészült, és azt 2018. július 27-én be is mutattuk a Nagy Gyula Területi Múzeumban, hatalmas meglepetést okozva ezzel civil barátaink számára, akik minderről természetesen az utolsó percig semmit sem tudtak.

A fémkeresősök és a múzeum dolgozói, immár kezükben a könyvvel (Fotó: Rózsa Judit)

Itt szeretnénk megköszönni a keresősök munkáját és annak a közel 70 szakmabeli munkatársnak a segítségét, akik a kötet létrejöttében tevékenykedtek, és hogy a magyar muzeológia szeme megint Orosházára tekinthetett!

A kötet bemutatóján V. Szabó Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke mondott köszöntőt, melyben így jellemezte a fémkeresősök tiszteletére készített kiadványt:

V. Szabó Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke köszöntőt mond a Fémek a földből I. bemutatóján
(Fotó: Rózsa Judit)

– A tanulmánygyűjtemény szerkezete és formátuma különleges és példa nélküli: egy-egy a fémkeresős közösség által felderített tárgyat kiemelve mutatja be az „orosházi modell” sikerességét. Mindezzel párhuzamosan kicsit oktat is: a nem szakmabeli olvasónak megmutatja, hogy a hitelesen felderített leletegyüttesekből az avatott kéz színes és összetett történeteket képes kiolvasni, de ugyanakkor üzen a szakmabelieknek is azzal, hogy bizonyítja, hogy a fémkeresősök által múzeumba ömlesztett tárgyakból lehet minőségi tudományt csinálni. – hangzott el a köszöntőben.

 

Fémek a földből I. kiadványunk intézményünkben megvásárolható 2.500 Ft/db áron.